Minimum Stars for R...
 
Share:

We have updated the forum software 🙂 ! We are now working on upgrading the whole site and the Forum to a dark theme...  so please refresh your internet browser twice to properly update the forum appearance AND functionality... Check your internet browser for the refresh function, on windows, this usually is the F5 button, but it depends on your internet browser.

Minimum Stars for Registration  

  RSS

(@rowland-f-archer-jr)
Red Giant Customer
Joined: 2 years ago
Posts: 70
March 4, 2019 14:50  

Hi Mabula,

I had a couple hundred frames of M1 taken with a very small FoV (F/10 SCT).  

Most frames passed Registration with stars found = 504.

About 10 frames failed with stars found = 498, 496, etc.   Numbers just under the 500 minimum.

Is there a reason we couldn't have a lower number of stars found still be a "passing grade" for registration?

Thanks!

Rowland

This topic was modified 1 month ago by Mabula Haverkamp - Admin

ReplyQuote
(@mabula-admin)
Quasar Admin
Joined: 2 years ago
Posts: 2080
March 5, 2019 17:34  

Dear Rowland @rowland-f-archer-jr,

I am about to release APP 1.072 😉 it has a further improvement in star analysis and it could be the solution to why some frames failed in your case.

The actual number detected, being a bit above 500 or below should not make a difference. Some images only contain very little stars and APP will register those, if the star analysis works correctly.

Some users experienced difficulties because hot pixels were mistaken for stars and then registration on those frames will fail. I think the new release will solve this and I would think this is the issue that you face as well.

You can check yourself if star analysis is working correctly on those frames, by setting the image viewer to the starmap mode. Please check if APP finds stars were there are actually hotpixels 😉

I will try to release APP 1.072 within the next 24 hours !

Mabula

 

This post was modified 2 months ago by Mabula Haverkamp - Admin

Main developer of Astro Pixel Processor and owner of Aries Productions


ReplyQuote
(@rowland-f-archer-jr)
Red Giant Customer
Joined: 2 years ago
Posts: 70
March 5, 2019 17:37  

Hi Mabula - 

OK, I will try 1.072 🙂

I asked because it seemed like only the images with stars just under 500 were marked as "Failed."  I loaded the images and they looked OK.  APP is busy now calibrating frames from last night so I can't easily re-run to see if hot pixels were selected as stars.  

Cheers,

Rowland


ReplyQuote
(@steveibbotson)
White Dwarf Customer
Joined: 2 years ago
Posts: 18
March 5, 2019 19:54  

It must be an M1 thing as the other day all my M1 images failed, again with an SCT.

Must be a star poor area.

 

I ran the images again yesterday and all but 2 passed using per session setting.

This post was modified 2 months ago by steve

ReplyQuote
(@mabula-admin)
Quasar Admin
Joined: 2 years ago
Posts: 2080
March 10, 2019 18:29  

Hi @rowland-f-archer-jr and @steveibbotson,

Please let me know how APP 1.072 performs, in star analysis, an extra algortihm is added to better discriminate between hot pixels and small stars. In data with a little amount of stars, APP was detecting some hot pixels as stars and that could have been the reason for registration failures.

Some other users shared their data on which APP 1.070 and 1.071 had problems due to a small star count and detection of hot pixels as stars..., and those datasets do work properly now. If it still fails, please share the data so we can further improve this 😉

Kind regards,

Mabula

 

Main developer of Astro Pixel Processor and owner of Aries Productions


ReplyQuote
(@steveibbotson)
White Dwarf Customer
Joined: 2 years ago
Posts: 18
March 10, 2019 19:27  

I will run the subs through again.

 

I have collected a bit more data since my last stack.

It could be that with using the SCT my stars are also a bit "blobby"


ReplyQuote
(@steveibbotson)
White Dwarf Customer
Joined: 2 years ago
Posts: 18
March 20, 2019 02:36  

I restacked last night using 1.o73 and at first it analysed and reject a few subs which I agreed with.

Ran the registration with default settings and it rejected them all.

I changed to triangles and then upped the scale stop to 8 (I think) and then manually selected a referance frame.

And with a bit of fiddling in PS.......

 

SHO 19 3

This post was modified 1 month ago by steve

ReplyQuote
Share: