Red halos with Radi...
 
Share:
Notifications
Clear all

19 June 2021: Our upload server https://upload.astropixelprocessor.com/ has been migrated successfully to our new office with higher upload and download speeds (nearly 10MByte/sec up/down ) ! We now have 1 general upload user called: upload with password: upload. The users upload1 - upload5 have been disabled.

31 May 2021: APP 1.083-beta2 has been released ! APP 1.083 stable will follow soon afterwards. It includes a completely new Star Reducer Tool, New File Saver Module, Improved Comet registration and much more, check the release notes here!

DOWNLOADS are available HERE!

 

Red halos with Radian Triad Ultra Quad-Band Narrowband Filter  

  RSS

(@chasdso)
White Dwarf Customer
Joined: 3 years ago
Posts: 10
July 21, 2021 16:33  

I'm getting red halos around all stars when integrating with APP with Radian quad band filter lights.

With the same config in APP, when I integrate my lights from other filters (Optolong L-Pro is on the right) I don't get the halos (attached left is Radian quad and right is Optolong L-Pro). Also, all subs using the Radian quad filter have pure white stars, no halos:

stars

Is there any easy fix to this? I'm hoping there is some setting I'm using in APP that is causing this - is there an easy way I can share all the APP settings in a forum post?

I'm too novice to know all the differences in the options I'm selecting in the tool though, I select the bayer in tab 0 and I use the bayer dithering, other than that for the most part using default settings (a few others I've changed like rejection, normalization etc but I don't believe those could be creating this?)

The camera is the ASI2600 MC pro (color) and lights are 5min.

Is it as simple as altering the multipliers? Given the real differences in the halos (vast variation) it seems just a broad multiplier will give very mixed results:

rgbsettings

 

Thx for suggestions

 

This topic was modified 2 months ago 2 times by chasdso

ReplyQuote
Topic Tags
(@chasdso)
White Dwarf Customer
Joined: 3 years ago
Posts: 10
July 23, 2021 21:10  

Anyone have insight on why the red halos are happening only with the Radian Triad Ultra Quad-Band Narrowband Filter?

I can work them out somewhat with a lot of patience - but I'd love to understand what is causing this and to eliminate -

They are not visible in subs (Radian ultra subs)

They do not occur with same APP stack settings when I use other filters like Optoplong L-Pro.

 

Thanks for suggestions!


ReplyQuote
(@gideon96)
Main Sequence Star Customer
Joined: 1 year ago
Posts: 25
July 23, 2021 21:49  

Hi, first, leave everything on default in tab 0.
No need to change (AAP will recognise 2600 fits).

Although QUAD band, this looks similar to Dual band, mostly prominent Ha (red) / Oiii (green/blue) colors, especially for stars.

L-Pro is wide band RGB, hence you will see regular star color (red-orange to white, to blue), as opposed to any multi-narrow filter (the quad, l-enhance, l-extreme, etc).

See image here, from a photo i finished with l-extreme (dual band Oiii+Ha)
This is of course after process, reduction, neutralization, wb adjust, etc.

image

 

And this is another old shot (with the l-pro) natural colors for stars:

image

ReplyQuote
Share: