Share:
Notifications
Clear all

Extracting Ha/Oiii from OSC & L Extreme

Page 1 / 2

(@garycphoto)
White Dwarf Customer
Joined: 11 months ago
Posts: 17
Topic starter  

Hi,

I am new here and I have been trying to extract Ha and Oiii from my narrowband imaging with my modded Nikon D810 and L extreme filter. When I load lights and calibration frames I leave pattern in 0 tab as supported and change the algo to Ha Oiii colour. The image still comes out pretty red. Then I do the Ha & Oiii extractions and they come out looking the exact same in colour also and not in B&W. I gave a file to a fellow user and he was able to extract Ha & Oiii with B&W images after the extraction. Any help would be greatly appreciated. See the images below. There is little to know difference. Thank you!

Screen Shot 2021 09 03 at 4.16.10 PM
Screen Shot 2021 09 03 at 4.15.36 PM

 

This topic was modified 9 months ago by Gary Cummins

ReplyQuote
Topic Tags
(@wvreeven)
Galaxy Admin
Joined: 4 years ago
Posts: 1644
 

@garycphoto Hi Gary, the best way is to select the Ha - OIII extract Ha algorithm and process normally. Then, without closing APP or changing anything, return to tab 0 and select Ha - OIII extract OIII and return to tab 6 and immediately click integrate again. You will be asked if you want to normalize again and to that you answer yes. That way you will have two mono files, one for Ha and one for OIII, that you then can combine in combine RGB in the Tools tab.


ReplyQuote
(@garycphoto)
White Dwarf Customer
Joined: 11 months ago
Posts: 17
Topic starter  

@wvreeven Thank you for the quick reply. I have been doing that but the results are the same. Should I forget about the Ha-Oiii colour algo? Also it never asks me to normalize.

This post was modified 9 months ago by Gary Cummins

ReplyQuote
(@wvreeven)
Galaxy Admin
Joined: 4 years ago
Posts: 1644
 

@garycphoto What version of APP do you use? And FYI I use those algorithms all the time and they do work. So you should not need to forget about them. Do you make any changes to the APP parameters or do you go straight to tab 6 and click integrate?


ReplyQuote
(@garycphoto)
White Dwarf Customer
Joined: 11 months ago
Posts: 17
Topic starter  

I'm on the version 1.082 I dunno what's happening so. I make no changes at all and just integrate.


ReplyQuote
(@wvreeven)
Galaxy Admin
Joined: 4 years ago
Posts: 1644
 

@garycphoto What version of APP does your fellow user use?


ReplyQuote
(@garycphoto)
White Dwarf Customer
Joined: 11 months ago
Posts: 17
Topic starter  

He's using the 1.083 Beta. I downloaded it and tried to no avail. I'm just running one light with masters frame to see if it works. No joy so far. I'll try on my laptop now.


ReplyQuote
(@wvreeven)
Galaxy Admin
Joined: 4 years ago
Posts: 1644
 

@garycphoto In order for stacking to make sense you’ll need at least 5 subs. 


ReplyQuote
(@garycphoto)
White Dwarf Customer
Joined: 11 months ago
Posts: 17
Topic starter  

Yeah, I did that and no matter how many subs I use I still get the same results.


ReplyQuote
(@wvreeven)
Galaxy Admin
Joined: 4 years ago
Posts: 1644
 

@garycphoto Can you please take screenshots of tabs 0, 1 and 6 and post them here?


ReplyQuote
(@garycphoto)
White Dwarf Customer
Joined: 11 months ago
Posts: 17
Topic starter  

Sure thing. 

Screen Shot 2021 09 04 at 7.03.03 PM
Screen Shot 2021 09 04 at 7.03.28 PM
Screen Shot 2021 09 04 at 7.02.37 PM
Screen Shot 2021 09 04 at 7.03.40 PM
Screen Shot 2021 09 04 at 7.03.17 PM
Screen Shot 2021 09 04 at 7.02.54 PM

 


ReplyQuote
(@wvreeven)
Galaxy Admin
Joined: 4 years ago
Posts: 1644
 

@garycphoto Thanks for the pictures. What I meant is screenshots of the configuration that you use to process the images. Load them all please and configure APP as you normally would. Then instead of clicking the integrate button go through the tabs and take the screenshots. Thanks!


ReplyQuote
(@garycphoto)
White Dwarf Customer
Joined: 11 months ago
Posts: 17
Topic starter  
Screen Shot 2021 09 05 at 12.09.42 PM
Screen Shot 2021 09 05 at 12.09.28 PM
Screen Shot 2021 09 05 at 12.07.35 PM
Screen Shot 2021 09 05 at 12.09.53 PM
Screen Shot 2021 09 05 at 12.10.13 PM
Screen Shot 2021 09 05 at 12.10.04 PM
Screen Shot 2021 09 05 at 12.10.33 PM
Screen Shot 2021 09 05 at 12.10.24 PM
Screen Shot 2021 09 05 at 12.10.42 PM
Screen Shot 2021 09 05 at 12.10.52 PM
Screen Shot 2021 09 05 at 12.10.57 PM
Screen Shot 2021 09 05 at 12.07.25 PM
Screen Shot 2021 09 05 at 12.06.42 PM
Screen Shot 2021 09 05 at 12.07.00 PM

 Here's everything. Thank you for the help 🙂


ReplyQuote
(@wvreeven)
Galaxy Admin
Joined: 4 years ago
Posts: 1644
 

@garycphoto Thanks a lot. However, I am still not sure what you are choosing in tab 0. You have posted two pictures and neither of them show the correct settings for splitting off an Ha and an OIII channel from your images.


ReplyQuote
(@garycphoto)
White Dwarf Customer
Joined: 11 months ago
Posts: 17
Topic starter  
Screen Shot 2021 09 05 at 1.15.40 PM
Screen Shot 2021 09 05 at 1.15.51 PM
Screen Shot 2021 09 05 at 1.18.27 PM

ReplyQuote
(@wvreeven)
Galaxy Admin
Joined: 4 years ago
Posts: 1644
 

@garycphoto Thanks a lot. So that all looks perfectly normal to me. What OS are you on? And is your data located on the internal HD of the computer or on an external one?


ReplyQuote
(@vincent-mod)
Quasar Admin
Joined: 5 years ago
Posts: 4723
 

Maybe a good one to see the data for ourselves to double check the settings. Please provide us with like 10 lights and the calibration masters.

Go to https://upload.astropixelprocessor.com and use upload as both username and password.

Create a directory named “garycphoto-extractIssue” and upload in there. Thank you!


ReplyQuote
(@garycphoto)
White Dwarf Customer
Joined: 11 months ago
Posts: 17
Topic starter  

@wvreeven I'm working on Mac OS 11.4 and off an external HD.


ReplyQuote
(@garycphoto)
White Dwarf Customer
Joined: 11 months ago
Posts: 17
Topic starter  

@vincent-mod Uploading now Vincent. Thank you.


ReplyQuote
(@wvreeven)
Galaxy Admin
Joined: 4 years ago
Posts: 1644
 
Posted by: @garycphoto

@wvreeven I'm working on Mac OS 11.4 and off an external HD.

Try the internal HD if you can. External HDs usually have a too low I/O rate, unless it is an SSD.


ReplyQuote
Page 1 / 2
Share: